Om Valla


Kulturföreningen Valhall Ungdomens hus, eller Valla, är en förening i Falun, som drivs av ungdomar, i första hand för ungdomar.

Vår funktion har sedan starten varit att erbjuda en plats att förverkliga idéer och utveckla sin självständighet. Styrelsen är de som fattar övergripande beslut om verksamheten och består av ungdomar mellan 16 och 25 år som röstas fram av föreningens medlemmar.

Hitta till oss

Sedan 2010 finns Valhall Ungdomens hus på Timmervägen 8 i Falun.

Bakgrund

Vallas verksamhet satte igång på riktigt 1986 efter att högstadieungdomar under två år hade jobbat på att få ett eget ställe att vara på. Första tiden hade föreningen Ungdomens Hus tillfälliga lokaler i Gamla Elverket, för att efter två år få mer permanenta lokaler på lilla Valhall (en byggnad med anor från 1860-talet) där de hade lokaler till och med 2009.

De första åren i lokalerna på Kristinegatan 3 delade föreningen ytan med andra föreningar. Från början var också en handledare anställd på heltid. 1992 hade föreningen vuxit sig för stor och var i behov av större lokaler. Det löstes genom att föreningen tog över hela huset. Där huserade föreningen fram till 2010 då kommunen sa upp kontraktet och minskade anslagen. På eget initiativ flyttade då föreningen Ungdomens Hus till ”Nya Valla” på Timmervägen 8.

Genom alla år har verksamheten präglats av ungdomars självbestämmande och medlemsdemokrati. Beslut om verksamheten har alltid sprungit direkt från ungdomarna, och verksamheten både gällande föreningsdemokrati och det praktiska har skötts av föreningens medlemmar. Sedan vi flyttade in i Nya Valla har detta blivit ännu tydligare.

Mer om Valla

För dig som vill gräva ner dig mer i Valla samlar vi här en oordnad lista med länkar till mer information.

”Ingen pratar om den svenska Riot Grrrl-scenen”

Inslag från SVT Kobra där gamla Valla figurerar som en viktig bifigur.

Gammal Vallasida på Angelfire

Gaaammal Valla-webbplats. Sådana här små arkeologiska internetfynd är alltid trevliga. Njut av estetiken.

Meny